równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 kwie 2006, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko biala
- Podziękował: 3 razy
równanie trygonometryczne
pomóżcie mi z równiem
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{sin4x}}\)
w przedziale \(\displaystyle{ }\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{sin4x}}\)
w przedziale \(\displaystyle{ }\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{sin2{\cdot}2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{2sin2xcos2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{2sinxcosx(2cos^{2}x-1)}}\)
\(\displaystyle{ 2cosx(2cos^{2}x-1)=1}\)
teraz juz chyba jasne
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{2sin2xcos2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{2sinxcosx(2cos^{2}x-1)}}\)
\(\displaystyle{ 2cosx(2cos^{2}x-1)=1}\)
teraz juz chyba jasne
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: JAworze
równanie trygonometryczne
elo elo! To słuchaj raperze
Najpierw sin4x = sinx, potem dziedzinka D: sinx rózne od 0 i sin4x różne od 0
potem:
sin4x - sinx =0
2sin((4x-x):2) cos (5x:2)=0
i teraz to wyrażenie równa się zero gdy sin(3x:2)=0 lub cos(5x:2)=0
i z pierwszego x=(2kPI:3)
a z drugiego x= PI:5 + 2kPI:5 teraz mykasz to do przedziału sprawdzasz z dziedziną i zostają Ci wyniki:
1. -2 PI:3
2. 2PI:3
3. -3PI:5
4. 3PI:5
Pozdro
[ Dodano: 28 Listopad 2006, 18:23 ]
Najpierw sin4x = sinx, potem dziedzinka D: sinx rózne od 0 i sin4x różne od 0
potem:
sin4x - sinx =0
2sin((4x-x):2) cos (5x:2)=0
i teraz to wyrażenie równa się zero gdy sin(3x:2)=0 lub cos(5x:2)=0
i z pierwszego x=(2kPI:3)
a z drugiego x= PI:5 + 2kPI:5 teraz mykasz to do przedziału sprawdzasz z dziedziną i zostają Ci wyniki:
1. -2 PI:3
2. 2PI:3
3. -3PI:5
4. 3PI:5
Pozdro
[ Dodano: 28 Listopad 2006, 18:23 ]
Nie chciałbym Cię poprawiać... ale to jest źle... Twoim tokiem rozumowania w 3 linijce powinno być 4sinxcosx... zamiast2 i nawet nie mamy postaci iloczynowej, i jeszcze porównujemy do 1... tak, że moim zdaniem nie daje to wiele...Lady Tilly pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{sin2{\cdot}2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{2sin2xcos2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{2sinxcosx(2cos^{2}x-1)}}\)
\(\displaystyle{ 2cosx(2cos^{2}x-1)=1}\)
teraz juz chyba jasne
- PFloyd
- Użytkownik
- Posty: 620
- Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 122 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ sinx\,\neq\,0}\) , \(\displaystyle{ sin4x\,\neq\,0}\)
\(\displaystyle{ x\,\neq\, \frac{k\pi}{4}\,,k\,\in\,C}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{sin4x}}\)
\(\displaystyle{ sinx=sin4x}\)
\(\displaystyle{ sinx=4sinxcosx-8sin^{3}xcosx}\)
\(\displaystyle{ sinx(1-4cosx+8sin^{2}xcosx)=0}\)
\(\displaystyle{ 1-4cosx+8(1-cos^{2}x)cosx=0}\)
\(\displaystyle{ -8cos^{3}x+4cosx+1=0}\)
\(\displaystyle{ 2(cosx+\frac{1}{2})(-4cos^{2}x+2cosx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{1}{2}\,\vee\,cosx=\frac{-1+\sqrt{5}}{4}\,\vee\,cosx=\frac{-1-\sqrt{5}}{4}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{4\pi}{5}\,\vee\,x=\frac{2\pi}{5}\,\vee\,x=\frac{\pi}{3}}\)
[ Dodano: 28 Listopad 2006, 18:33 ]
chyba sobie troche utrudniłem
\(\displaystyle{ x\,\neq\, \frac{k\pi}{4}\,,k\,\in\,C}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sinx}=\frac{1}{sin4x}}\)
\(\displaystyle{ sinx=sin4x}\)
\(\displaystyle{ sinx=4sinxcosx-8sin^{3}xcosx}\)
\(\displaystyle{ sinx(1-4cosx+8sin^{2}xcosx)=0}\)
\(\displaystyle{ 1-4cosx+8(1-cos^{2}x)cosx=0}\)
\(\displaystyle{ -8cos^{3}x+4cosx+1=0}\)
\(\displaystyle{ 2(cosx+\frac{1}{2})(-4cos^{2}x+2cosx+1)=0}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{1}{2}\,\vee\,cosx=\frac{-1+\sqrt{5}}{4}\,\vee\,cosx=\frac{-1-\sqrt{5}}{4}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{4\pi}{5}\,\vee\,x=\frac{2\pi}{5}\,\vee\,x=\frac{\pi}{3}}\)
[ Dodano: 28 Listopad 2006, 18:33 ]
chyba sobie troche utrudniłem
równanie trygonometryczne
a nie lepiej dac sin4x-sinx=0 i dalej 2sin3/2xcos5/2x=0 i dalej sin3/2x=0 v cos5/2x=0 i wyliczamy z uwzglednieniem dziedziny i gitara
____________
gitara będzie jak będziesz używał Texa
jasny
____________
gitara będzie jak będziesz używał Texa
jasny
Ostatnio zmieniony 28 lis 2006, o 18:43 przez reedmer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: JAworze
równanie trygonometryczne
Adams pisze:A wy się bawicie w rozpisywanie zamiast zrobic tak
\(\displaystyle{ \sin 4x =\sin x\\4x=x+2k\pi \:\vee\: 4x=\pi-x+2k\pi}\)
No tylko że jeszcze zapomniałeś... 3x=2kPI POzdro
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: JAworze
równanie trygonometryczne
Tak myślisz?? Mi się nie wydaje... a nawet się założe że połowa nie wie o co chodzi...Adams pisze:To już każdy głupi policzy ??:
- stozek-twarozek
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
równanie trygonometryczne
a w przedziale <-pi,pi> rozwiązania to
-2/3pi, 0, 2/3pi oraz -pi, -3/5pi, -pi/5, pi/5, 3/5pi, pi
??
proszę o odpowiedz
a jeśli nie to jakie będą? bo do tego co wyszło Lorkowi za k podstawiałam tyle zeby zmieścic się w ten przedział, jest jakaś prostsza metoda?
-2/3pi, 0, 2/3pi oraz -pi, -3/5pi, -pi/5, pi/5, 3/5pi, pi
??
proszę o odpowiedz
a jeśli nie to jakie będą? bo do tego co wyszło Lorkowi za k podstawiałam tyle zeby zmieścic się w ten przedział, jest jakaś prostsza metoda?