f.trygonometryczna - zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lansbejbe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 26 paź 2010, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: rododendron.

f.trygonometryczna - zbiór wartości

Post autor: lansbejbe »

Liczę na Waszą pomoc :

Wykorzystując wzór \(\displaystyle{ cos2 \alpha = cos^{2} \alpha - sin^{2} \alpha}\), określ zbiór wartości funkcji:
a) \(\displaystyle{ f(x)=(sinx-cosx)(sinx+cosx)}\)
b)\(\displaystyle{ f(x)= cos^{2} \frac{1}{2}x}\)

Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

f.trygonometryczna - zbiór wartości

Post autor: ares41 »

w pierwszym masz wzór skróconego mnożenia
ODPOWIEDZ