Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania... :
Funkcja f, określona w zbiorze \(\displaystyle{ [- \pi ; \pi ] \setminus \left\{- \frac{ \pi }{2}; \frac{ \pi }{2}\right\}}\), dana jest wzorem \(\displaystyle{ f(x)= \frac{\left| \sin x\right| }{\cos x}}\).
Naszkicuj wykres funkcji f.
Z góry dziękuję .
własności f. trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 11:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rododendron.
własności f. trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 14 gru 2010, o 20:06 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu
Powód: poprawa zapisu
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 17 razy
własności f. trygonometrycznych
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{\left| \sin x\right| }{\cos x}}\)
Rozpatrujesz dwa przypadki ze względu na wartość w module, tzn.
\(\displaystyle{ 1^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \sin x \ge 0}\) funkcja ma postać \(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \sin x }{ \cos x }= \tg x}\)
\(\displaystyle{ 2^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \sin x <0}\) funkcja ma postać \(\displaystyle{ f(x)=- \frac{ \sin x }{ \cos x }=- \tg x}\)
Poradzisz sobie dalej?:)
Rozpatrujesz dwa przypadki ze względu na wartość w module, tzn.
\(\displaystyle{ 1^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \sin x \ge 0}\) funkcja ma postać \(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \sin x }{ \cos x }= \tg x}\)
\(\displaystyle{ 2^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \sin x <0}\) funkcja ma postać \(\displaystyle{ f(x)=- \frac{ \sin x }{ \cos x }=- \tg x}\)
Poradzisz sobie dalej?:)
Ostatnio zmieniony 14 gru 2010, o 20:03 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu
Powód: poprawa zapisu
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 16 razy
własności f. trygonometrycznych
Twoja funkcja bez wartości bezwzględnej wygląda następująco:
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \tg x,\quad dla \ \sin x \ge 0 \\ -\tg x,\quad dla \ \sin x < 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \tg x,\quad dla \ \sin x \ge 0 \\ -\tg x,\quad dla \ \sin x < 0 \end{cases}}\)