Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: 54321 »

znajdź rozwiązania równania w podanym przedziale \(\displaystyle{ (x-3)^2 \cdot \left| \cos x\right| =\cos x}\) \(\displaystyle{ \wedge x \in <0;2 \pi >}\) Bardzo prosze o wytłumaczenie
Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, o 16:50 przez 54321, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: »

54321 pisze:oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ (x-3)^2 \cdot \left| \cos x\right| =\cos x}\)
Nie "oblicz wartość wyrażenia", tylko: znajdź rozwiązania równania w podanym przedziale.

Q.
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: 54321 »

tak masz racje a czy może mi ktoś pomóc rozwiązaniu tego zadania
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: math questions »

popatrz w jakim przedziale \(\displaystyle{ cosx \ge 0}\) a w jakim \(\displaystyle{ cosx<0}\)
54321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 2 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: 54321 »

tak i mam to po wymnażać?
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: math questions »

nie jeśli \(\displaystyle{ \cos x \ge 0}\) to:

\(\displaystyle{ (x-3) ^{2} \cdot \cos x=\cos x / |:\cos x}\)

\(\displaystyle{ (x-3) ^{2}=1}\)

dalej se poradzisz
ODPOWIEDZ