a) \(\displaystyle{ sinx + cosx = 1 + sin2x}\)
b) \(\displaystyle{ cosx+ cos3x = cos5x +cos7x}\)
c) \(\displaystyle{ sin0,5x + cos0,5x = \sqrt{2} sinx}\)
Proszę o pomoc przy tych zadaniach.
kilka równań
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
kilka równań
\(\displaystyle{ 1+\sin 2x=\sin^{2}x+\cos^{2}x+\sin 2x=\sin^{2}x+\cos^{2}x+2\sin x \cos x=\left( \sin x + \cos x\right) ^{2}}\)
Teraz za \(\displaystyle{ \sin x + \cos x}\) podstaw sobie jakieś t i rozwiąż równanie pamiętając o odpowiedniej dziedzinie
Teraz za \(\displaystyle{ \sin x + \cos x}\) podstaw sobie jakieś t i rozwiąż równanie pamiętając o odpowiedniej dziedzinie