Wykaz symetrycznosc wykresu funkcji wzgledem osi y

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Dave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 14 lip 2004, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 16 razy

Wykaz symetrycznosc wykresu funkcji wzgledem osi y

Post autor: Dave »

Jak w temacie. Funkcja wyglada tak : \(\displaystyle{ f(x)=\frac{sin2x - 5x}{cosx\cdot ctgx}}\)

I teraz pytanie jak to wykazac? Tak myslalem ze moze doprowadzic do postaci F(x)=cosx ale nie wychodzi mi jakos. Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Wykaz symetrycznosc wykresu funkcji wzgledem osi y

Post autor: Calasilyar »

można to trochę inaczej sformułowac: czy funkcja jest parzysta? Łatwiej?
Kumek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 12 sie 2005, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 16 razy

Wykaz symetrycznosc wykresu funkcji wzgledem osi y

Post autor: Kumek »

wlasnie udowodnij ze funkcja jest parzysta korzystajac z tego ze sin i ctg jest nieparzyste
Dave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 14 lip 2004, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 16 razy

Wykaz symetrycznosc wykresu funkcji wzgledem osi y

Post autor: Dave »

O faktycznie, licznik i mianownik ulamka wychodza przeciwne w stosunku do f(x) tak wiec f(x)=f(-x). Dzieki
ODPOWIEDZ