rozwiaz rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 sie 2005, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 16 razy
rozwiaz rownanie
1. \(\displaystyle{ tg^{2}(x+y) +ctg^{2}(x+y)=1-2x-x^{2}}\)
2.\(\displaystyle{ cos(x-1)=x^{2}-2x+2}\)
w tym drugim interesuje mnie jakis sposob rachunkowy, inny niz graficzny
2.\(\displaystyle{ cos(x-1)=x^{2}-2x+2}\)
w tym drugim interesuje mnie jakis sposob rachunkowy, inny niz graficzny
Ostatnio zmieniony 27 lis 2006, o 20:10 przez Kumek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
rozwiaz rownanie
no to w tym drugim , mozesz skorzystac z tego wzoru cos(x-y)=cosxcosy+sinxsiny
wiec cosxcos1+sinssin1=(x-1)^2+1
sinx*pi/2=(x-1)^2 +1
[ Dodano: 27 Listopad 2006, 19:26 ]
a no i za sinx=t t=
wiec cosxcos1+sinssin1=(x-1)^2+1
sinx*pi/2=(x-1)^2 +1
[ Dodano: 27 Listopad 2006, 19:26 ]
a no i za sinx=t t=
Ostatnio zmieniony 27 lis 2006, o 18:30 przez Vixy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
rozwiaz rownanie
Drugie jest proste. Zamienias prawą stronę, na:
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+1}\). Maksymalna wartość cosinusa wynosi 1, a wiadomo, że dla dowolnej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ k^{2}\geq0}\). Widać wyraźnie, że w tej sytuacji \(\displaystyle{ x=1}\), inaczej równanie będzie sprzeczne. Podstawiając x do lewej strony otrzymujemy równość. Koniec równania.
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+1}\). Maksymalna wartość cosinusa wynosi 1, a wiadomo, że dla dowolnej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ k^{2}\geq0}\). Widać wyraźnie, że w tej sytuacji \(\displaystyle{ x=1}\), inaczej równanie będzie sprzeczne. Podstawiając x do lewej strony otrzymujemy równość. Koniec równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
rozwiaz rownanie
w tym 1 wydaje mi sie ze musisz skorzystac ze wzoru tg(x+y) = (tgx+tgy)/(1-tgxtgy) , w przypadku tego zadania podniesc do kwadratu , no a ctg bedzie odwrotnie..
no ale niech wypowie sie jeszcze ktos madrzejszy
no ale niech wypowie sie jeszcze ktos madrzejszy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11436
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy