Problem z cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kOŁOLSKI
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2008, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 2 razy

Problem z cos

Post autor: kOŁOLSKI »

Mam takie zadanie:
\(\displaystyle{ cos(- \frac{1}{2} x)= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

Czy taki tok rozwiazywania jest poprawny?:

\(\displaystyle{ -\frac{1}{2} x= \frac{ \pi }{6} + 2k \pi}\) v \(\displaystyle{ -\frac{1}{2} x= -\frac{ \pi }{6} + 2k \pi}\)
slawekstudia6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: HRUBIESZÓW
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Problem z cos

Post autor: slawekstudia6 »

oczywiście
ODPOWIEDZ