Równania trygonometryczne(jeden przykład)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
trzebiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 74 razy

Równania trygonometryczne(jeden przykład)

Post autor: trzebiec »

\(\displaystyle{ 2sin(x+ \frac{ \pi }{3} )=1}\)

nie wiem co z tą 2 zrobić, pomoże ktoś ?
wzór znam, że \(\displaystyle{ sint=1}\) i wtedy\(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{2} +k2 \pi}\). ale co jest w tym wypadku t ?
Ostatnio zmieniony 8 gru 2010, o 18:25 przez trzebiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równania trygonometryczne(jeden przykład)

Post autor: ares41 »

podziel stronami przez \(\displaystyle{ 2}\)
trzebiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 74 razy

Równania trygonometryczne(jeden przykład)

Post autor: trzebiec »

dziękuje!
ODPOWIEDZ