Dziedzina arcsin

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
michal.m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 paź 2009, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Krk
Podziękował: 3 razy

Dziedzina arcsin

Post autor: michal.m »

Witam, mając taki przykład do wyznaczenia dziedziny:
\(\displaystyle{ h(x)=7arcsin(4-5x)+3}\)
do wyznaczania bierzemy:
\(\displaystyle{ -1<4-5x<1}\)
czy
\(\displaystyle{ -1<(4-5x)+3<1}\) ?
I podobny przykład z ln.
\(\displaystyle{ g(x)=5ln(4- \frac{x+2}{x-1} )-6}\)
bierzemy \(\displaystyle{ (4- \frac{x+2}{x-1} )-6>0}\)
czy \(\displaystyle{ (4- \frac{x+2}{x-1} )>0}\)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Dziedzina arcsin

Post autor: bakala12 »

do wyznaczania bierzemy:
\(\displaystyle{ -1<4-5x<1}\)
to bo tylko to jest pod \(\displaystyle{ arcsin}\), nie ma nawiasów
czy \(\displaystyle{ (4- \frac{x+2}{x-1} )>0}\)
to co pod logarytmem dodatnie
ODPOWIEDZ