Równanie trygonometryczne z tgx i ctgx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wawrys93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 5 wrz 2010, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bp
Podziękował: 14 razy

Równanie trygonometryczne z tgx i ctgx

Post autor: wawrys93 »

\(\displaystyle{ (tgx+ctgx)^2=1}\)

oczywiście założenie odrazu, że \(\displaystyle{ x \neq \pi /2 + k \pi}\) \(\displaystyle{ \wedge x \neq k \pi}\)

podniesienie do kwadratu nie wiele zmienia...


Chociaż na 1 rzut oka widać, że to sprzecznośc jest ;], ale wypadałoby jakoś potwierdzić.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Równanie trygonometryczne z tgx i ctgx

Post autor: wawek91 »

Zamień \(\displaystyle{ tgx = \frac{sinx}{cosx} \ \ ctgx = \frac{cosx}{sinx}}\) następnie sprowadź do wspólnego mianownika i będzie łatwiej.
wawrys93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 5 wrz 2010, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bp
Podziękował: 14 razy

Równanie trygonometryczne z tgx i ctgx

Post autor: wawrys93 »

Ok, wyszło coś takiego

\(\displaystyle{ 1= cos^2x * sin^2x}\)
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Równanie trygonometryczne z tgx i ctgx

Post autor: wawek91 »

No to teraz zamien \(\displaystyle{ cos^{2}x = 1 - sin^{2}x}\) i dokończ równanie.
ODPOWIEDZ