układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
układ równań
\(\displaystyle{ sin\alpha+cos \alpha = \frac{7}{5}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha =1}\)
Ostatecznie muszę obliczyć\(\displaystyle{ tg \alpha}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha \in \left( 0; \frac{ \pi }{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha =1}\)
Ostatecznie muszę obliczyć\(\displaystyle{ tg \alpha}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha \in \left( 0; \frac{ \pi }{4} \right)}\)
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
układ równań
Do pierwszego równania podstaw
\(\displaystyle{ sin \alpha = \sqrt{1-cos ^{2} \alpha }}\)
Przenieś cosinus na prawą stronę, podnieś stronami do kwadratu i dostaniesz równanie kwadratowe. Liczysz deltę itd.
\(\displaystyle{ sin \alpha = \sqrt{1-cos ^{2} \alpha }}\)
Przenieś cosinus na prawą stronę, podnieś stronami do kwadratu i dostaniesz równanie kwadratowe. Liczysz deltę itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
układ równań
Teraz po prawej stronie mam wzór skr. mnożenia. Jak wszystko wyliczę deltą itd., to nie wychodzi mi wynik taki, jaki powinien. Tkwię w martwym punkcie ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
układ równań
\(\displaystyle{ \frac{2}{5} \vee - \frac{2}{5}}\)
Później obliczam \(\displaystyle{ sin \alpha}\) i jak podstawiam do wzoru na tg to nie wychodzi taki wynik jaki powinien ( powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) )-- 7 gru 2010, o 19:50 --A nie, czekaj, miejsca zerowe to \(\displaystyle{ \frac{3}{5} \vee - \frac{3}{5}}\) ale i tak wychodzi mi wtedy odwrotny wynik \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
;/
Później obliczam \(\displaystyle{ sin \alpha}\) i jak podstawiam do wzoru na tg to nie wychodzi taki wynik jaki powinien ( powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) )-- 7 gru 2010, o 19:50 --A nie, czekaj, miejsca zerowe to \(\displaystyle{ \frac{3}{5} \vee - \frac{3}{5}}\) ale i tak wychodzi mi wtedy odwrotny wynik \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
;/
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
układ równań
No ok, ale to tylko tak w przybliżeniu można zrobić ? Dlaczego w ułamkach wychodzi inna wartość ?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
układ równań
Jak chcesz to sprawdź w tablicach matematycznych dokładniejsze przybliżenie.
Nie wiem o co Ci chodzi.Mixture00 pisze:Dlaczego w ułamkach wychodzi inna wartość ?