1. Wskazowka minutowa zegara ma dł. 10cm, oblicz jaką drogę przebędzie punkt na końcu tej wskazowki w czasie:
a. 250 min
b. doby
c. roku
2. Podaj miary kątów do ktorych ramienia koncowego nalezy puntkt \(\displaystyle{ P(1,-1)}\)
3. Do konca ramienia kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) nalezy punkt \(\displaystyle{ P(3, 3 \sqrt{3} )}\) wyznacz \(\displaystyle{ \alpha}\) jesli \(\displaystyle{ \alpha \in <0^\circ;360^\circ )}\)
Droga wskazówki zegara; kąt w układzie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Droga wskazówki zegara; kąt w układzie współrzędnych
Ostatnio zmieniony 7 gru 2010, o 21:47 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Droga wskazówki zegara; kąt w układzie współrzędnych
1.
W ciągu jednej godziny koniec wskazówki pokonuje długość okręgu o promieniu 10 czyli 20 pi.
W ciągu 10 minut pokonuje 20 pi/ 6. Wykonaj obliczenia przedstawiając czas jako pełne godziny plus ilość minut.
2.
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{4} + k \pi , \ k \ - \ liczba \ calkowita}\)
3.
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac {\frac{3}{ \sqrt{3} }}{3} = \frac{1}{ \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3}\\
Oblicz \ \alpha \in <0 ^{o} , 360 ^{o})}\)
W ciągu jednej godziny koniec wskazówki pokonuje długość okręgu o promieniu 10 czyli 20 pi.
W ciągu 10 minut pokonuje 20 pi/ 6. Wykonaj obliczenia przedstawiając czas jako pełne godziny plus ilość minut.
2.
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{4} + k \pi , \ k \ - \ liczba \ calkowita}\)
3.
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac {\frac{3}{ \sqrt{3} }}{3} = \frac{1}{ \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3}\\
Oblicz \ \alpha \in <0 ^{o} , 360 ^{o})}\)