Równanie sin, cos, tg sprawdzenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
djlinux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 7 razy

Równanie sin, cos, tg sprawdzenie

Post autor: djlinux »

Zadania:
Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ 2(\sin x + \cos x) = \tg x +1}\)
Wychodzi mi z tego (oczywiście uwzględniając założenia), że :
\(\displaystyle{ 2 \cos x -1 = 0 \vee \sin x + \cos x = 0}\)
Z pierwszego równania :
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3} + k\pi \vee x=\frac{\pi}{3} + k\pi}\)
Z kolei z drugiego równania wychodzi sprzeczność.
W odpowiedziach do zbioru zadań jest 3 rozwiązanie, które mi nie wyszło:
\(\displaystyle{ x = -\frac{\pi}{4} +k\pi}\)
Bardzo uprzejmie proszę o sprawdzenie.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie sin, cos, tg sprawdzenie

Post autor: Lorek »

A to niby czemu z drugiego wychodzi sprzeczność?
djlinux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 7 razy

Równanie sin, cos, tg sprawdzenie

Post autor: djlinux »

Wszystko w porządku, zapomniałem obu przypadków sprawdzić. Dzięki.
ODPOWIEDZ