Sprawdzenie tożsamości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
heeidi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Sprawdzenie tożsamości

Post autor: heeidi »

Bardzo proszę o pomoc!
sprawdzić tożsamość : \(\displaystyle{ \cos2 \alpha \cos \alpha -\sin4 \alpha \sin \alpha =\cos3 \alpha \cos2 \alpha}\)
oraz
obliczyć : \(\displaystyle{ \arc\sin\left(\sin \frac{\pi}{5} \right)}\)

z góry wielkieeee dzięki za pomoc, najlepiej jeszcze dziś.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2010, o 19:18 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Sprawdzenie tożsamości

Post autor: anna_ »

Podstaw:
\(\displaystyle{ \sin4 \alpha =sin(2 \cdot 2\alpha)}\)
heeidi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Sprawdzenie tożsamości

Post autor: heeidi »

Niewiele mi to pomogło. Pomoże ktoś jeszcze?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Sprawdzenie tożsamości

Post autor: piasek101 »

Zgodnie z podpowiedzią :

\(\displaystyle{ L=cos2xcosx-2sin2xcos2xsinx=cos2x(cosx-2sin2xsinx)}\)

Teraz pokazać, że to w nawiasie to \(\displaystyle{ cos3x}\) :

\(\displaystyle{ Nawias=cosx-4sin^2xcosx=cosx(1-4(1-cos^2x))=...}\)
ODPOWIEDZ