wykonałem pewne r-nie i zatrzymałem się na : \(\displaystyle{ 3sin10 - 4sin ^{3}10}\) jak to teraz rozpisać wyjaśni mi ktoś dlaczego to powinno z tego wyjść sin30 stopni??
I jeszcze jedno zadanie którego nawet nie wiem jak ruszyć
zad.: Sprawdź, czy równość \(\displaystyle{ \frac{1+sin4x}{cos4x}= \frac{1+tg2x}{1-tg2x}}\)
związki między funkcjami trygonometrycznymi
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
związki między funkcjami trygonometrycznymi
2.
\(\displaystyle{ sin(4x) = \frac{2 \, tg(2x)}{1 + tg^{2} (2x)}}\);
analogiczny wzór dla cosinusa, licznik sprowadź do wspólnego mianownika i go zwiń a mianownik roapisz.
\(\displaystyle{ sin(4x) = \frac{2 \, tg(2x)}{1 + tg^{2} (2x)}}\);
analogiczny wzór dla cosinusa, licznik sprowadź do wspólnego mianownika i go zwiń a mianownik roapisz.