Udowodnij tożsamość:
a) \(\displaystyle{ 2sin^{2} \alpha - \frac{1-ctg ^{2} \alpha }{1+ctg ^{2} \alpha } = 1}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{2}{cos \alpha } - \frac{cos \alpha }{1+sin \alpha } = \frac{1+sin \alpha }{cos \alpha }}\)
c) \(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{1}{sin \alpha } - \frac{sin \alpha }{1+cos \alpha }}\)
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu, zazwyczaj dobrze radze sobie z matematyką, jednak tych 3 przykładów nie potrafię ogarnąć. Wskazówka, propozycja rozwiązania mile widziana! ; )
Uzasadnij tożsamość
Uzasadnij tożsamość
No to weźmy np c)
Do wspólnego mianownika od razu i jedynka trygonometryczna
reszta podobnie
Do wspólnego mianownika od razu i jedynka trygonometryczna
reszta podobnie
-
- Administrator
- Posty: 34128
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5192 razy
Uzasadnij tożsamość
No to weźmy np a).
Definicja cotangensa, upraszczamy i wychodzi jedynka trygonometryczna.
JK
Definicja cotangensa, upraszczamy i wychodzi jedynka trygonometryczna.
JK
Uzasadnij tożsamość
Przykład a) rozwiązany ; ) ale dalej jak na złość nie wychodzi mi przykład b i c, chyba źle sprowadzam do wspólnego mianownika, rozwiązując dalej wychodzi mi jedno wielkie nic, nie zgodne z drugą stroną równania. Jeśli mogę prosić o pomoc w sprowadzeniu do wspólnego mianownika, dalej powinno pójść z górki, tak mi się wydaje.-- 5 gru 2010, o 14:28 --spowadzając do wspólnego mianownika lewa strone wychodzi mi
\(\displaystyle{ \frac{2} {cos \alpha} - \frac{ \frac{cos ^{2} \alpha }{1+sin \alpha } }{cos \alpha }}\) ...
dobrze ?
po przekształceniach nie wiem co z tym zrobić .. pustka w głowie.
\(\displaystyle{ \frac{2} {cos \alpha} - \frac{ \frac{cos ^{2} \alpha }{1+sin \alpha } }{cos \alpha }}\) ...
dobrze ?
po przekształceniach nie wiem co z tym zrobić .. pustka w głowie.
Uzasadnij tożsamość
przykład a) i c) zrobiłam, jednak dalej mam problem z b)
Mógłby mi ktoś pomóc to zrobić ? Potrzebuję mieć to zadanie na jutro, a już niewiele czasu zostało. Robiłam kilkanaście razy ten przykład i nie wychodzi
Mógłby mi ktoś pomóc to zrobić ? Potrzebuję mieć to zadanie na jutro, a już niewiele czasu zostało. Robiłam kilkanaście razy ten przykład i nie wychodzi
Uzasadnij tożsamość
Ta rada plus wzór skróconego mnożeniamiodzio1988 pisze:Jedynka trygonometryczna w tym liczniku