Równanie trygonometryczne - sprawdzenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
vip100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 12:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z-ów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Równanie trygonometryczne - sprawdzenie

Post autor: vip100 »

Cześć. Zrobiłem równanie i potrzebuje żeby ktoś mi sprawdził czy wyszło dobrze.

\(\displaystyle{ \sin^2 x + \sin^2 2x = 1}\)

Według mnie

\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{2} +k\pi \vee x = \pm \frac{\pi}{6} + k\pi}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie trygonometryczne - sprawdzenie

Post autor: Lorek »

Wygląda ok.
ODPOWIEDZ