Witam,
prosilbym o pelne rozwiazanie, lub podanie jakichkolwiek wskazowek pozwolacych dojsc do konca.
Mam takie rownanie, znam odpowiedz, nie wiem jak ja przedstawic
\(\displaystyle{ 16 \cos ( \frac{\pi}{7} ) \cos ( \frac{4\pi}{7} )\cos ( \frac{5\pi}{7} )}\)
Wiem ze wartosc tego wyrazenia jest rowna 2.
z gory dziekuje za checi pomocy
pozdrawiam
Wartosc wyrazenia trygonometrycznego
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Wartosc wyrazenia trygonometrycznego
No to jedziemy:
\(\displaystyle{ cos( \frac{5\pi}{7}) = - cos( \frac{2\pi}{7})}\)
Mamy więc:
\(\displaystyle{ -16 \cdot cos( \frac{\pi}{7}) \cdot cos( \frac{2\pi}{7}) \cdot cos( \frac{4\pi}{7}) =}\)
\(\displaystyle{ = -8 \cdot \frac{2sin( \frac{\pi}{7}) \cdot cos( \frac{\pi}{7}) \cdot cos( \frac{2\pi}{7}) \cdot cos( \frac{4\pi}{7})}{sin( \frac{\pi}{7})} =}\)
\(\displaystyle{ = -4 \cdot \frac{2sin( \frac{2\pi}{7}) \cdot cos( \frac{2\pi}{7}) \cdot cos( \frac{4\pi}{7}) }{sin( \frac{\pi}{7})} }=}\)
\(\displaystyle{ = -2 \cdot \frac{2sin( \frac{4\pi}{7}) \cdot cos( \frac{4\pi}{7}) }{sin( \frac{\pi}{7} }=}\)
\(\displaystyle{ = -2 \cdot \frac{sin( \frac{8\pi}{7}) }{sin (\frac{\pi}{7}) }= -2 \cdot (-1) = 2}\)
\(\displaystyle{ cos( \frac{5\pi}{7}) = - cos( \frac{2\pi}{7})}\)
Mamy więc:
\(\displaystyle{ -16 \cdot cos( \frac{\pi}{7}) \cdot cos( \frac{2\pi}{7}) \cdot cos( \frac{4\pi}{7}) =}\)
\(\displaystyle{ = -8 \cdot \frac{2sin( \frac{\pi}{7}) \cdot cos( \frac{\pi}{7}) \cdot cos( \frac{2\pi}{7}) \cdot cos( \frac{4\pi}{7})}{sin( \frac{\pi}{7})} =}\)
\(\displaystyle{ = -4 \cdot \frac{2sin( \frac{2\pi}{7}) \cdot cos( \frac{2\pi}{7}) \cdot cos( \frac{4\pi}{7}) }{sin( \frac{\pi}{7})} }=}\)
\(\displaystyle{ = -2 \cdot \frac{2sin( \frac{4\pi}{7}) \cdot cos( \frac{4\pi}{7}) }{sin( \frac{\pi}{7} }=}\)
\(\displaystyle{ = -2 \cdot \frac{sin( \frac{8\pi}{7}) }{sin (\frac{\pi}{7}) }= -2 \cdot (-1) = 2}\)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2010, o 22:01 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.