proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań:
1. Wykaż tożsamość:
a) \(\displaystyle{ \frac{ \cos \alpha + \ctg \alpha}{ \cos \alpha} = 1 + \frac{1}{ \sin \alpha}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{1+ \sin \alpha} + \frac{1}{1- \sin \alpha} = \frac{2}{ \cos ^ 2\alpha}}\)
2. Oblicz:
a) \(\displaystyle{ \frac{(7^{12} \cdot 3+4 \cdot 7^{13}) \cdot 16}{7^{13} + 7^{11}) \cdot 4^3}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt{5 \sqrt{5} }}\)
c) \(\displaystyle{ 3- x \sqrt{2} \le x+2}\)
3. Dane są liczby: \(\displaystyle{ x= \sqrt{2} -3 , \quad y=2-4 \sqrt{2}}\) . Oblicz \(\displaystyle{ x-y}\), \(\displaystyle{ x \cdot y}\), \(\displaystyle{ \frac{y}{x}}\)
funkcje trygonometryczne i równania
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 3 gru 2010, o 13:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
funkcje trygonometryczne i równania
Ostatnio zmieniony 3 gru 2010, o 14:26 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Wyrażenia matematyczne umieszczaj między znacznikami[latex]...[/latex]
Powód: Poprawa wiadomości. Wyrażenia matematyczne umieszczaj między znacznikami
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
funkcje trygonometryczne i równania
Primo : popraw zapis.
Secundo : generalnie schemat udowadniania tożsamości trygonometrycznych jest praktycznie zawsze taki sam - przekształcasz wszystko dążąc do uzyskania postaci z jedną, wybraną funkcją
Secundo : generalnie schemat udowadniania tożsamości trygonometrycznych jest praktycznie zawsze taki sam - przekształcasz wszystko dążąc do uzyskania postaci z jedną, wybraną funkcją