Jak rozwiązać w liczbach rzeczywistych układ
\(\displaystyle{ \[ sin^{3}x+sin^{3}y=(cos^{3}x+cos^{3}y)tg^{3}(x+y) \]}\)
\(\displaystyle{ \[ cos^{2}x+cos^{2}y=cos(x-y) \]}\)
trudny układ równań
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
trudny układ równań
Podpowiedź:
\(\displaystyle{ \sin^3x=\frac{1}{4}(3\sin x-\sin 3x)}\)
\(\displaystyle{ \cos^3x=\frac{1}{4}(\cos 3x+3\cos x)}\)
\(\displaystyle{ \tan^3q=\frac{\sin^3q}{\cos^3q}}\)
\(\displaystyle{ \sin^3x=\frac{1}{4}(3\sin x-\sin 3x)}\)
\(\displaystyle{ \cos^3x=\frac{1}{4}(\cos 3x+3\cos x)}\)
\(\displaystyle{ \tan^3q=\frac{\sin^3q}{\cos^3q}}\)