wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 1 gru 2010, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głubczyce
wykres funkcji
Witam wszystkich, jak będzie wyglądać wykres \(\displaystyle{ y= \frac{|sinx|}{sinx} +1}\)? Czy dobrze rozumuje :
\(\displaystyle{ x \ge 0 \Rightarrow y=\frac{sinx}{sinx} +1= 1+1 = 2}\) wiec po prostu \(\displaystyle{ y=2}\)
\(\displaystyle{ x < 0 \Rightarrow y=-\frac{sinx}{sinx} +1= -1+1=0}\) wiec po prostu \(\displaystyle{ y=0}\)?
i inny przyklad: \(\displaystyle{ y= sinx |cosx|}\). Jego rozpatruję w ten sam sposób, lecz nie wiem, jak narysować \(\displaystyle{ sinx \cdot cosx}\) i \(\displaystyle{ sinx \cdot (-cosx)}\).
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ x \ge 0 \Rightarrow y=\frac{sinx}{sinx} +1= 1+1 = 2}\) wiec po prostu \(\displaystyle{ y=2}\)
\(\displaystyle{ x < 0 \Rightarrow y=-\frac{sinx}{sinx} +1= -1+1=0}\) wiec po prostu \(\displaystyle{ y=0}\)?
i inny przyklad: \(\displaystyle{ y= sinx |cosx|}\). Jego rozpatruję w ten sam sposób, lecz nie wiem, jak narysować \(\displaystyle{ sinx \cdot cosx}\) i \(\displaystyle{ sinx \cdot (-cosx)}\).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1 gru 2010, o 18:01 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wykres funkcji
\(\displaystyle{ sinx \cdot cosx= \frac{1}{2} \cdot 2sinx \cdot cosx= \frac{1}{2} sin(2x)}\)
-- dzisiaj, o 17:52 --
-- dzisiaj, o 17:52 --
To prawie się zgadza, tylko te iksy wygladają trochę inaczejx >= 0 wiec y=sinx/sinx +1= 1+1 = 2 wiec poprostu y=2
x < 0 wiec y=-sinx/sinx +1= -1+1=0 wiec poprostu y=0
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 1 gru 2010, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głubczyce
wykres funkcji
Aha no tak rzeczywiście dziękuję,
a jak będzie to wyglądało w przypadku gdy jest przy cosinusie minus?
i co jest źle z tymi iksami w tym co napisałem?:P
a jak będzie to wyglądało w przypadku gdy jest przy cosinusie minus?
i co jest źle z tymi iksami w tym co napisałem?:P
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wykres funkcji
\(\displaystyle{ sinx \cdot (-cosx)= -\frac{1}{2} \cdot 2sinx \cdot cosx= -\frac{1}{2} sin(2x)}\)
\(\displaystyle{ sin(x) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ sin(x)<0}\)
więc x?
\(\displaystyle{ sin(x) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ sin(x)<0}\)
więc x?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 1 gru 2010, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głubczyce
wykres funkcji
Przepraszam za poprzedniego nieczytelnego posta
\(\displaystyle{ y = \frac{|sin x|}{sin x} +1}\)
więc, jeśli x jest dodatni, to opuszczamy bezwzględność bez zmiany znaków, wtedy y wynosi 2,
jeśli x jest ujemny, opuszczamy bezwzględność i zmieniamy znak, wtedy y wyjdzie 0.
Czyli na wykresie nie będzie żadnej sinusoidy? Na prawo od osi OY będzie linia prosta na wartości y=2, a na lewo od osi OY, bedzie linia na wartości y=0 ? I tyle?
\(\displaystyle{ y = \frac{|sin x|}{sin x} +1}\)
więc, jeśli x jest dodatni, to opuszczamy bezwzględność bez zmiany znaków, wtedy y wynosi 2,
jeśli x jest ujemny, opuszczamy bezwzględność i zmieniamy znak, wtedy y wyjdzie 0.
Czyli na wykresie nie będzie żadnej sinusoidy? Na prawo od osi OY będzie linia prosta na wartości y=2, a na lewo od osi OY, bedzie linia na wartości y=0 ? I tyle?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 1 gru 2010, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głubczyce
wykres funkcji
no tak, ale wiadomo o co mi chodzi więc..
więc, jeśli \(\displaystyle{ sinx}\) jest dodatni, to opuszczamy bezwzględność bez zmiany znaków, wtedy y wynosi 2,
jeśli \(\displaystyle{ sinx}\) jest ujemny, opuszczamy bezwzględność i zmieniamy znak, wtedy y wyjdzie 0.
Czyli na wykresie nie będzie żadnej sinusoidy? Na prawo od osi OY będzie linia prosta na wartości y=2, a na lewo od osi OY, bedzie linia na wartości y=0 ? I tyle?
Chodzi głownie czy mam rację co do wykresu? będą to dwie proste, poziome ?
więc, jeśli \(\displaystyle{ sinx}\) jest dodatni, to opuszczamy bezwzględność bez zmiany znaków, wtedy y wynosi 2,
jeśli \(\displaystyle{ sinx}\) jest ujemny, opuszczamy bezwzględność i zmieniamy znak, wtedy y wyjdzie 0.
Czyli na wykresie nie będzie żadnej sinusoidy? Na prawo od osi OY będzie linia prosta na wartości y=2, a na lewo od osi OY, bedzie linia na wartości y=0 ? I tyle?
Chodzi głownie czy mam rację co do wykresu? będą to dwie proste, poziome ?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 1 gru 2010, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głubczyce
wykres funkcji
Aha.. Kurczę zawsze mylę właśnie to.. mylę te argumenty Aj.. No cóż. ale myślałem dobrze
Dziękuję bardzo za pomoc! Koniec zadania
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za pomoc! Koniec zadania
Pozdrawiam