a) \(\displaystyle{ 4 \sin x \cos x = 1}\)
b) \(\displaystyle{ \cos 2x < \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
c) \(\displaystyle{ \sqrt{3} \tg x - 1 > 0}\)
rozwiaz równanie i nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 gru 2010, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bełchatów
rozwiaz równanie i nierówność
Ostatnio zmieniony 1 gru 2010, o 13:50 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kozienice
- Podziękował: 7 razy
rozwiaz równanie i nierówność
Od razu mówię dopiero zaczynam poznawać równania trygonometryczne więc postaram się wykonać te działania i poproszę o sprawdzenie.
\(\displaystyle{ 4sin x cos x=1|:2\\
2sin x cos x= \frac{1}{2}}\)
Stosując wzór
\(\displaystyle{ sin(2x)=2sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ sin(2x)= \frac{1}{2}\\
x _{o} = \frac{1}{2}\\
2x= \pi - \frac{ \pi }{6} +2k \pi \vee 2x= \frac{ \pi }{6} +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ 2x=\frac{ 5\pi }{6} +2k \pi|:2 \vee 2x= \frac{ \pi }{6} +2k \pi|:2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{ 5\pi }{12} +k \pi \vee x= \frac{ \pi }{12} +k \pi}\)
\(\displaystyle{ 4sin x cos x=1|:2\\
2sin x cos x= \frac{1}{2}}\)
Stosując wzór
\(\displaystyle{ sin(2x)=2sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ sin(2x)= \frac{1}{2}\\
x _{o} = \frac{1}{2}\\
2x= \pi - \frac{ \pi }{6} +2k \pi \vee 2x= \frac{ \pi }{6} +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ 2x=\frac{ 5\pi }{6} +2k \pi|:2 \vee 2x= \frac{ \pi }{6} +2k \pi|:2}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{ 5\pi }{12} +k \pi \vee x= \frac{ \pi }{12} +k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 9 gru 2010, o 22:15 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do nowej linii to w LaTeXu '\\'.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do nowej linii to w LaTeXu '\\'.