Ciekawa funkcja
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
Ciekawa funkcja
dziedzina - wszystkie \(\displaystyle{ x}\) dla których \(\displaystyle{ |\cos{x}|}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2006, o 00:41 przez spajder, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -----
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
Ciekawa funkcja
ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego nie wyszlo mi:
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{1-\cos^2{x}}=\frac{1}{\sin^2{x}}}\)
Wyszlo mi:
\(\displaystyle{ y=\frac{1-(-\cos^2{x})^n}{1+\cos^2{x}}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{1-\cos^2{x}}=\frac{1}{\sin^2{x}}}\)
Wyszlo mi:
\(\displaystyle{ y=\frac{1-(-\cos^2{x})^n}{1+\cos^2{x}}}\)
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Ciekawa funkcja
Rozróżniaj wzór na sumę szeregu geometrycznego od wzoru na sumę częściową ciągu geometrycznego.
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -----
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
Ciekawa funkcja
DEXie kto zrobil zle?
z tego co napisal spajder wynika, ze np. dla \(\displaystyle{ \sin^2{x}1}\), a chyba najwieksza wartoscia jaka przyjmuje y jest 1
z tego co napisal spajder wynika, ze np. dla \(\displaystyle{ \sin^2{x}1}\), a chyba najwieksza wartoscia jaka przyjmuje y jest 1
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
Ciekawa funkcja
aaa... tych minusów nie zauważyłem. Ilorazem będzie \(\displaystyle{ -\cos^2{x}}\) więc suma wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+\cos^2{x}}=\frac{1}{\frac{\cos{2x}+3}{2}}=\frac{2}{\cos{2x}+3}}\)
więc rozważ funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{\cos{2x}}}\) i przesuń o wektor \(\displaystyle{ \vec{v}=[-3,0]}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+\cos^2{x}}=\frac{1}{\frac{\cos{2x}+3}{2}}=\frac{2}{\cos{2x}+3}}\)
więc rozważ funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{\cos{2x}}}\) i przesuń o wektor \(\displaystyle{ \vec{v}=[-3,0]}\)
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Ciekawa funkcja
bullay Ty zrobiłeś (prawie) dobrze, tylko że wynikiem jest \(\displaystyle{ y=\frac{1}{1+\cos^2{x}}}\) (bez tego cosinusa do n-tej w liczniku). I nie wiem po co tak kombinować jak proponuje spajder, skoro z tej postaci już się normalnie da odczytać zbiór wartości bez rysowania wykresu.
P.S. Nie zapomnieć osobno rozpatrzyć przypadku, gdy \(\displaystyle{ \cos^{2}{x}=1}\).
P.S. Nie zapomnieć osobno rozpatrzyć przypadku, gdy \(\displaystyle{ \cos^{2}{x}=1}\).