Wyznaczyc okres podstawowy fcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Wyznaczyc okres podstawowy fcji

Post autor: LastSeeds »

Wyznaczyć okres podstawowy fcji
\(\displaystyle{ a)f(x)= \frac{1}{cosx}}\)
tutaj niby robie cos takiego:
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos(x+T)}= \frac{1}{cosx}}\)
i wychodzi \(\displaystyle{ x+T=x+2k\pi}\) wiec \(\displaystyle{ T=2k\pi}\)
ale patrzac na wykres wychodzi na to ze ta funkcja nie ma okresu..(chociaz jakby sie zastanowic to musi miec...)
jak robic takie zadania? Moze wystarczy dzielic glowny okres przez wspolczynnik przy x-ie ?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, o 22:20 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat nie powinien być początkiem treści pierwszego posta ani początkiem treści zadania.
adamglos92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 12 razy

Wyznaczyc okres podstawowy fcji

Post autor: adamglos92 »

Nie wiem jak robić takie zadania i nie wiem na jaki wykres funkcji patrzyłeś ale ten co napisałeś na sto procent ma okres \(\displaystyle{ 2k \pi}\)
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Wyznaczyc okres podstawowy fcji

Post autor: LastSeeds »

w sumie racja...
ODPOWIEDZ