szalony matematyku... jak narysować wykres funkcji:
szalony matematyku... jak narysować wykres funkcji:
\(\displaystyle{ y=sin \frac{2}{x}}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, o 21:54 przez badyl21a, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
szalony matematyku... jak narysować wykres funkcji:
Przepraszam pośpieszyłem się - zmieniłeś funkcję na inną niż zrozumiałem początkowo:)
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
szalony matematyku... jak narysować wykres funkcji:
jak dla mnie musisz sie bawic w :
liczenie pochodnej,liczenie drugiej pochodnej,liczenie punktow przegiecia, znajdywania maksimow, granic.
liczenie pochodnej,liczenie drugiej pochodnej,liczenie punktow przegiecia, znajdywania maksimow, granic.
szalony matematyku... jak narysować wykres funkcji:
heh tak konkretnie to mam wyznaczyć dziedzinę funkcjii \(\displaystyle{ y= arc sin\frac{2}{x}}\) ale pytam o samego sinusa bo pierwszy raz coś takiego widze i teraz..... pomocy!
-- 28 lis 2010, o 23:10 --
no to pogadali, cóż ja to jeszcze nie wiem co to jest pochodna a granice to zaczęliśmy....hhhhmmm jak by nie było zadanie z funkcji cyklometrycznych pierwsze którego nie rozumiem
-- 28 lis 2010, o 23:17 --
\(\displaystyle{ x \neq 0}\) ? \(\displaystyle{ [-1,1]\backslash \{0\}}\)? hhhmm
-- 28 lis 2010, o 23:10 --
no to pogadali, cóż ja to jeszcze nie wiem co to jest pochodna a granice to zaczęliśmy....hhhhmmm jak by nie było zadanie z funkcji cyklometrycznych pierwsze którego nie rozumiem
-- 28 lis 2010, o 23:17 --
\(\displaystyle{ x \neq 0}\) ? \(\displaystyle{ [-1,1]\backslash \{0\}}\)? hhhmm
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, o 22:21 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer[latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
szalony matematyku... jak narysować wykres funkcji:
Narysować tej funkcji tzn. funkcji \(\displaystyle{ t(x)=sin\left( \frac{2}{x} \right)}\) za bardzo się nie da, bo dla x dążących do zera kolejne "fale" (takie jak dla sinx od -1 do 1) są coraz bardziej "zagęszczone" i jest ich nieskończenie wiele.
Natomiast jaki to ma związek z obliczeniem dziedziny funkcji ?:
\(\displaystyle{ f(x)=arc sin \left( \frac{2}{x} \right)}\)
Przecież dziedziną funkcji \(\displaystyle{ arc sin (t)}\) jest przedział \(\displaystyle{ <-1;1>}\), czyli:
\(\displaystyle{ -1<t<1}\)
Teraz podstaw \(\displaystyle{ t= \frac{2}{x}}\) i rozwiąż tą podwójną prościutką nierówność.
Natomiast jaki to ma związek z obliczeniem dziedziny funkcji ?:
\(\displaystyle{ f(x)=arc sin \left( \frac{2}{x} \right)}\)
Przecież dziedziną funkcji \(\displaystyle{ arc sin (t)}\) jest przedział \(\displaystyle{ <-1;1>}\), czyli:
\(\displaystyle{ -1<t<1}\)
Teraz podstaw \(\displaystyle{ t= \frac{2}{x}}\) i rozwiąż tą podwójną prościutką nierówność.
szalony matematyku... jak narysować wykres funkcji:
o! dziękuję, już wszystko wiem, wada= muszę wszystko od razu rysować, a to po prostu liczyć trzeba
-- 28 lis 2010, o 23:36 --
\(\displaystyle{ xin [2,infty)}\) chyba tak:)
-- 28 lis 2010, o 23:36 --
\(\displaystyle{ xin [2,infty)}\) chyba tak:)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2010, o 12:44 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer[latex][/latex] na CAŁE wyrażenie. Proszę zacząć stosować się do zaleceń moderatorów.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer