Rozwiaż równie sin�5x=k gdzie k jest rozwiazaniem rownania 4x�-5x�-7x+2=0
Jeśli by był ktoś tak miły i uprzejmy to bardzo prosze o rozwiązanie! Nie bylo mnie w szkole ponad 2 tygodnie i nie mam pojecia jak sie za to zabrać nie mowiąc już o rozwiazaniu tego :/
Poprawiam temat. Calasilyar
Równanie trygonometryczne z parametrem
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Trzeba policzyć pierwiastki tego wielomianu wychodzą:
-1,2 i\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
odrzucamy -1 gdyz funkcja jest w kwadracie i jej wartosci zawsze będą dodatnie:)
odrzucamy 2 bo funkcja sinus przyjmuje wartosci od -1 do 1
zostaje nam jeden przypadek podstawic i policzyc:)
-1,2 i\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
odrzucamy -1 gdyz funkcja jest w kwadracie i jej wartosci zawsze będą dodatnie:)
odrzucamy 2 bo funkcja sinus przyjmuje wartosci od -1 do 1
zostaje nam jeden przypadek podstawic i policzyc:)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 12 lis 2006, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
sin� wynosi � dla sin wynoszacego � i -�
sin=�, lub sin=-� dla \(\displaystyle{ \pi}\)/4 + k\(\displaystyle{ \pi}\) (gdzie k nalezy do liczb calkowitych)
a wiec
5x=\(\displaystyle{ \pi}\)/4 + k\(\displaystyle{ \pi}\)
x=\(\displaystyle{ \pi}\)/4*5 + k/5\(\displaystyle{ \pi}\)
x=\(\displaystyle{ \pi}\)/20 + k/5\(\displaystyle{ \pi}\)
sin=�, lub sin=-� dla \(\displaystyle{ \pi}\)/4 + k\(\displaystyle{ \pi}\) (gdzie k nalezy do liczb calkowitych)
a wiec
5x=\(\displaystyle{ \pi}\)/4 + k\(\displaystyle{ \pi}\)
x=\(\displaystyle{ \pi}\)/4*5 + k/5\(\displaystyle{ \pi}\)
x=\(\displaystyle{ \pi}\)/20 + k/5\(\displaystyle{ \pi}\)