Ciekawa tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fala21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 20 lip 2009, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Ciekawa tożsamość

Post autor: fala21 »

Mam problem z rozwiązaniem tożsamości. Rospisuję lewą i prawą stronę i nic. Oto ona:
\(\displaystyle{ tg( \frac{ \pi }{6} + \alpha ) \cdot tg( \frac{ \pi }{6}) = \frac{2cos2 \alpha -1}{2cos2 \alpha +1}}\)
Z góry dzięki za pomoc.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Ciekawa tożsamość

Post autor: major37 »

Nie jest to mój poziom ale wiem że tu są wzory redukcyjne i podwójny argument. \(\displaystyle{ \cos 2\alpha = 2\cos^2\alpha - 1}\). \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}=30^\circ}\) a tangens 30 stopni to \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\).
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, o 22:38 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
fala21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 20 lip 2009, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Ciekawa tożsamość

Post autor: fala21 »

To to i ja wiem. Jak to zastosować i doprowadzić jedną stronę do drugiej???
Brzezin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 152 razy

Ciekawa tożsamość

Post autor: Brzezin »

Czy to jest na pewno tożsamość?
ODPOWIEDZ