tangens kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fuzzgun

tangens kąta

Post autor: fuzzgun »

Czy z tego, że tangens pewnego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) jest dwa razy większy od tangensa kąta \(\displaystyle{ \beta}\) wynika, że kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) ma miarę dwa razy większą od miary kąta \(\displaystyle{ \beta}\) ?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

tangens kąta

Post autor: TheBill »

Nie.

\(\displaystyle{ \tan2\alpha=\frac{2\tan\alpha}{1-\tan^2\alpha}}\)
ODPOWIEDZ