obliczyc cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kolezankaqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: radom

obliczyc cos

Post autor: kolezankaqq »

Prosze o pomoc w takim zadaniu:
Obliczyc \(\displaystyle{ \cos x}\) i \(\displaystyle{ \tg x}\) jeżeli \(\displaystyle{ \sin x =- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) oraz \(\displaystyle{ x \in \left( \frac{7}{2} \pi ,4 \pi \right)}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2010, o 21:29 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

obliczyc cos

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ cos}\) z jedynki trygonometrycznej, \(\displaystyle{ tg}\) ze wzoru
kolezankaqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: radom

obliczyc cos

Post autor: kolezankaqq »

ale co z tym że x nalezy do tego przedziału co jest podany?
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W.
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 57 razy

obliczyc cos

Post autor: akw »

To określa Ci znak odpowiednich funkcji. Ten przedział to IV ćwiartka więc \(\displaystyle{ sinx <0, cosx>0, tgx<0, ctgx<0}\)
ODPOWIEDZ