rozwiązać równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
slover
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 lis 2010, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec

rozwiązać równanie trygonometryczne

Post autor: slover »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania:
\(\displaystyle{ cosx + sinx = \frac{cos2x}{1-sin2x}}\)

\(\displaystyle{ cosx + sinx = \frac{cos^{2}x - sin^{2}x}{1-sin2x}}\)
\(\displaystyle{ cosx + sinx = \frac{1}{sin2x-1}}\)
\(\displaystyle{ (sin2x-1) (cosx + sinx) = 1}\)
\(\displaystyle{ sin2xcosx + sinx * sin2x -cosx -sinx = 1}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcos^{2}x + 2sin^{2}xcosx-cosx-sinx = 1}\)
\(\displaystyle{ sinx (2cos^{2} + 2sinxcosx - 1) - cosx = 1}\)

co dalej z tym zrobić ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

rozwiązać równanie trygonometryczne

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ cos^{2}x - sin^{2}x \neq -1}\)
ODPOWIEDZ