\(\displaystyle{ \frac{1 - cos8x}{1 + tgx} = 0}\)
Myślałem że rozwiązuje dobrze ale wynik wychodzi zły. Czy ktoś może rozwiązać i pokazać gdzie robię błąd?
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie
Najpierw wyznaczyłem dziedzinę:
\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2} + k \pi}\)
\(\displaystyle{ 1 + tgx \neq 0}\)
\(\displaystyle{ tgx \neq -1}\)
\(\displaystyle{ x \neq -\frac{ \pi }{4} + k \pi \wedge k \in C}\)
Później rozwiązuję:
\(\displaystyle{ \frac{1 - cos8x}{1 + tgx} = 0}\)
\(\displaystyle{ 1 - cos8x = 0}\)
\(\displaystyle{ cos8x = 1}\)
\(\displaystyle{ 8x = 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{k \pi }{4} \wedge k \in C}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2} + k \pi}\)
\(\displaystyle{ 1 + tgx \neq 0}\)
\(\displaystyle{ tgx \neq -1}\)
\(\displaystyle{ x \neq -\frac{ \pi }{4} + k \pi \wedge k \in C}\)
Później rozwiązuję:
\(\displaystyle{ \frac{1 - cos8x}{1 + tgx} = 0}\)
\(\displaystyle{ 1 - cos8x = 0}\)
\(\displaystyle{ cos8x = 1}\)
\(\displaystyle{ 8x = 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{k \pi }{4} \wedge k \in C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Rozwiąż równanie
dziedzina to tylko do mianownika
\(\displaystyle{ 1+\tan x \neq 0}\)
po obliczeniach masz
\(\displaystyle{ 8x= 0 +2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x= 0 +\frac{k\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ 1+\tan x \neq 0}\)
po obliczeniach masz
\(\displaystyle{ 8x= 0 +2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x= 0 +\frac{k\pi}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie
Jak dla mnie to jedno i to samo A odpowiedź z tyłu to:
\(\displaystyle{ x = \frac{k \pi }{2} \vee x = \frac{ \pi }{4} + k \pi \wedge k \in C}\)
Jest jeszcze wskazówka:
Ustal dziedzinę równania \(\displaystyle{ \frac{a}{b} = 0 \Leftrightarrow (a=0 \wedge b \neq 0)}\)
Czy mam odpowiedź z tyłu książki potraktować jako jakiś błąd w druku lub błąd autora?
\(\displaystyle{ x = \frac{k \pi }{2} \vee x = \frac{ \pi }{4} + k \pi \wedge k \in C}\)
Jest jeszcze wskazówka:
Ustal dziedzinę równania \(\displaystyle{ \frac{a}{b} = 0 \Leftrightarrow (a=0 \wedge b \neq 0)}\)
Czy mam odpowiedź z tyłu książki potraktować jako jakiś błąd w druku lub błąd autora?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Rozwiąż równanie
i teraz najlepiej jest podstawic kilka "k=0,1,2,3,4,5" aby zobaczyc, ktore wielokrotnosci \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) wypadna z rozwiazanie-- 25 listopada 2010, 22:06 --dziedzina to zawsze w ułamku \(\displaystyle{ \frac{a}{b} = 0}\) szukanie kiedy mianownik \(\displaystyle{ \neq 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie
No to już prawie wszystko rozumiem poza jedną rzeczą.
Zawsze kiedy miałem gdzieś do czynienia z tgx to robiłem założenie \(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2} + k \pi}\) ponieważ dla tych kątów nie da się wyznaczyć wartości tangensa. Czemu tutaj tak się nie robi?
Wielkie dzięki za pomoc
Zawsze kiedy miałem gdzieś do czynienia z tgx to robiłem założenie \(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2} + k \pi}\) ponieważ dla tych kątów nie da się wyznaczyć wartości tangensa. Czemu tutaj tak się nie robi?
Wielkie dzięki za pomoc