Funkcja trygonometryczna
Funkcja trygonometryczna
Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=5-2sin ^{2}x}\) gdzie \(\displaystyle{ x \in R.}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, o 23:20 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer[latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Funkcja trygonometryczna
\(\displaystyle{ 0 \le \sin^2{x} \le 1\\0 \le 2\sin^2{x} \le 2\\0 \ge -2\sin^2{x} \ge -2\\5 \ge 5-2\sin^2{x} \ge 3\\W:y \in \langle 3;5 \rangle}\)