Witam serdecznie. Nie potrafię rozwiązać takiego równania. Mógłby mi ktoś pomóc. Chociaż jakaś wskazówka będzie już wybawieniem. Z góry dziękuję.
\(\displaystyle{ \cos^{6}2x=1+\sin^{4}x}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 25 lis 2010, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Równanie trygonometryczne
Wyrażenie \(\displaystyle{ \cos^62x}\) przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ \langle 0;1 \rangle}\).
Wyrażenie \(\displaystyle{ 1+\sin^4 x}\) przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ \langle 1;2 \rangle}\).
Więc, żeby zachodziła równość musi być spełniony następujący układ warunków:
Wyrażenie \(\displaystyle{ 1+\sin^4 x}\) przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ \langle 1;2 \rangle}\).
Więc, żeby zachodziła równość musi być spełniony następujący układ warunków:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos 2x=1 \\ \sin x=0 \end{cases}}\)