Witam !
Mam problem z następującym zadaniem. Mianowicie :
Wyznaczyć funkcje odwrotną:
\(\displaystyle{ f(x)=sin\left( x+ \frac{\pi}{4} \right)+5}\)
Z góry dzięki za pomoc !
Funkcja odwrotna
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Funkcja odwrotna
\(\displaystyle{ y=\sin{\left( x+ \frac{\pi}{4} \right)}+5\\y-5=\sin{\left( x+ \frac{\pi}{4} \right)}\\\arcsin{(y-5)}=x+ \frac{\pi}{4}\\x=\arcsin{(y-5)}- \frac{\pi}{4}\\D=\langle4;6\rangle\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Funkcja odwrotna
Nie podałeś dziedziny. Jeśli dziedziną ma być całe \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\), to ta funkcja nie ma funkcji odwrotnej.kielbasa pisze:Wyznaczyć funkcje odwrotną:
\(\displaystyle{ f(x)=sin\left( x+ \frac{\pi}{4} \right)+5}\)
Q.