przekształcenie sumy sin dwoch katow na iloczyn cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dejvs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 lis 2010, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chrzanów

przekształcenie sumy sin dwoch katow na iloczyn cos

Post autor: dejvs »

Witam.
Mam problem z pewnym przekształceniem.
Jeśli:
\(\displaystyle{ \sin x+\sin y=\frac{\sqrt{5}}{2}}\)

to podaj: \(\displaystyle{ \cos x \cdot \cos y}\)

Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu. Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, o 10:45 przez , łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ