\(\displaystyle{ | sin ^{4} x-cos ^{4} x|= \frac{1}{2}}\)
w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x=+- \frac{ \pi }{6}}\), a mi wychodzi to i dodatkowo \(\displaystyle{ x=+- \frac{ \pi }{3}}\) co robie zle? prosze o pomoc
równanie z wartością bezwzględną
równanie z wartością bezwzględną
rozwiązuje 2 równania \(\displaystyle{ sin ^{4} -cos ^{4} x= \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ -sin ^{4} x+cos ^{4} x= \frac{1}{2}}\) z pierwszego wychodzi \(\displaystyle{ \pm \frac{ \pi }{3}}\) a z drugiego \(\displaystyle{ \pm \frac{ \pi }{6}}\)
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
równanie z wartością bezwzględną
a okresowość rozwiązań? Może w odpowiedziach okres z \(\displaystyle{ 2k \pi}\) zmniejszyli do \(\displaystyle{ k\pi}\)
Nie łatwiej napisać: \(\displaystyle{ sin ^{4}-cos ^{4} = \pm \frac{1}{2}}\)?
Nie łatwiej napisać: \(\displaystyle{ sin ^{4}-cos ^{4} = \pm \frac{1}{2}}\)?