Witam
Mam problem z takim zadaniem.
Jaka jest postać trygonometryczna liczby zespolonej -5?
Proszę o pomoc i pozdrawiam
Funkcja trygonometryczna liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Funkcja trygonometryczna liczby zespolonej
Liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z \neq 0}\) możemy zapisać w postaci trygonometrycznej korzystając ze wzoru:
\(\displaystyle{ z=\left| z\right|(cos\varphi+isin\varphi)}\), gdzie \(\displaystyle{ \varphi=Argz}\)
\(\displaystyle{ z=\left| z\right|(cos\varphi+isin\varphi)}\), gdzie \(\displaystyle{ \varphi=Argz}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 4 razy
Funkcja trygonometryczna liczby zespolonej
czyli odpowiedź jest następująca
\(\displaystyle{ z=-5(cos \alpha +isin \alpha )}\) ?
\(\displaystyle{ z=-5(cos \alpha +isin \alpha )}\) ?
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, o 23:27 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Funkcja trygonometryczna liczby zespolonej
Skorzystaj ze wzorów: jeżeli \(\displaystyle{ z=x+iy \wedge z \neq 0}\) to \(\displaystyle{ cos\varphi=\frac{x}{\left| z\right| } \wedge sin\varphi=\frac{y}{\left| z\right| }}\) gdzie \(\displaystyle{ \varphi=Argz}\)