wykres funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zzuzzia93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 24 lis 2010, o 17:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik

wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: zzuzzia93 »

Narysuj wykres funkcji:
\(\displaystyle{ y= cos x- |2cosx|}\)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, o 23:32 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: kropka+ »

Dla \(\displaystyle{ \cos x}\) nieujemnych \(\displaystyle{ y= - \cos x}\)
Dla \(\displaystyle{ \cos x < 0, y= 3 \cos x}\)

Czyli na podstawie wykresu funkcji \(\displaystyle{ y= \cos x}\) robimy zmiany:
1. Te części wykresu, które są nad osią OX przenosimy symetrycznie względem OX pod nią
2. Te części wykresu, które są pod osią OX "wyciągamy w dół", tak, żeby wierzchołki sięgały do \(\displaystyle{ y= -3}\).
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, o 23:30 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer [latex][/latex]. Ort.
ODPOWIEDZ