równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
martusiav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 21:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

równanie trygonometryczne

Post autor: martusiav »

\(\displaystyle{ sin ^{2} \frac{ \pi x}{2} + 2cos \frac{ \pi x}{2} -1=0}\)
próbowałam podstawić za pix/2 zmienną, ale nie wyszło:)
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Afish »

Rozpisz sinusa z jedynki trygonometrycznej i zastosuj podstawienie.
ODPOWIEDZ