Rozwiązać równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
s-e-b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 33 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: s-e-b »

\(\displaystyle{ sinxsin2xsin3x= \frac{1}{4}sin4x}\)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: florek177 »

rozpisujemy prawą stronę; dzielimy stronami przez \(\displaystyle{ \,\, sin(2x) \,\,\,}\) ; rozpisujemy \(\displaystyle{ \,\,\, sin( x + 2x) \,\,\,}\); następnie \(\displaystyle{ \,\,\, cos(2x) = 2 cos^{2} x - 1 \,\,\,}\) i doprowadzamy do postaci:

\(\displaystyle{ 4 sin^{2} x \, cos^{2} x - \frac{1}{2} = 0 \,\,\,}\) --> zwijamy lewą stronę
ODPOWIEDZ