Rozwiązać równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
s-e-b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 33 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: s-e-b »

\(\displaystyle{ 4 sin^{4}x+sin ^{2}2x=2}\)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ 4 \, sin^{2} x \, sin^{2} x + 4 \, sin^{2} x \, cos^{2} x = 2 \,}\);

dzielimy stronami przez dwa; jedynkę trygonometryczną na lewo; wyłączamy przed nawias:

\(\displaystyle{ 2 \, sin^{2} x - 1 = 0}\)
ODPOWIEDZ