znajdź funkcję odwrotną funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\arcsin (x ^{3}+7 )}\)
Zaczęłam robić w ten sposób:
\(\displaystyle{ D _{f}=-1 \le x ^{3} +7 \le 1}\)
\(\displaystyle{ x \ge -2 \wedge x \le - \sqrt[3]{6}}\)
\(\displaystyle{ x _{1},x _{2} \in D _{f}}\)
\(\displaystyle{ f(x _{1})=f(x _{2})}\)
\(\displaystyle{ \arcsin(x _{1} ^{3}+7 )=\arcsin(x _{2} ^{3}+7 )}\)
\(\displaystyle{ x _{1} ^{3}+7=x _{2} ^{3}+7}\)
\(\displaystyle{ x _{1} =x _{2}}\)
nie wiem jak teraz uporać się z tym odwróceniem.
znajdź funkcję odwrotną
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
znajdź funkcję odwrotną
jakoś nie czaję
nie lepiej tak:
\(\displaystyle{ y=\arcsin (x ^{3}+7 )}\)
\(\displaystyle{ \sin y=x ^{3}+7}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}=\sin y-7}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt[3]{\sin y-7}}\)
czyli odwrotna to
\(\displaystyle{ y = \sqrt[3]{\sin x-7}}\)
nie lepiej tak:
\(\displaystyle{ y=\arcsin (x ^{3}+7 )}\)
\(\displaystyle{ \sin y=x ^{3}+7}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}=\sin y-7}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt[3]{\sin y-7}}\)
czyli odwrotna to
\(\displaystyle{ y = \sqrt[3]{\sin x-7}}\)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 14:19 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 1 raz
znajdź funkcję odwrotną
b) znajdź funkcję odwrotną:
\(\displaystyle{ f(x)=4+ \frac{1}{2} ^{-x ^{2} +4x-3}}\)
dla \(\displaystyle{ x>2}\)
robię w ten sposób:
\(\displaystyle{ y=4+ \frac{1}{2} ^{-x ^{2} +4x-3}}\)
\(\displaystyle{ y-4=\frac{1}{2} ^{-x ^{2} +4x-3}}\)
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3=-x ^{2}+4x}\)
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3=-x (x-4)}\)
jak wyznaczyć z tego x?
\(\displaystyle{ f(x)=4+ \frac{1}{2} ^{-x ^{2} +4x-3}}\)
dla \(\displaystyle{ x>2}\)
robię w ten sposób:
\(\displaystyle{ y=4+ \frac{1}{2} ^{-x ^{2} +4x-3}}\)
\(\displaystyle{ y-4=\frac{1}{2} ^{-x ^{2} +4x-3}}\)
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3=-x ^{2}+4x}\)
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3=-x (x-4)}\)
jak wyznaczyć z tego x?
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 14:20 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
znajdź funkcję odwrotną
a postać kanoniczna
-- 8 sty 2011, o 12:46 --
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3=-x ^{2}+4x}\)
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3=-x ^{2}+4x-4+4}\)
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3=-(x-2)^2+4}\)
\(\displaystyle{ -(x-2)^2+4=log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3}\)
\(\displaystyle{ -(x-2)^2=\log _{ \frac{1}{2} }(y-4)-1}\)
\(\displaystyle{ (x-2)^2=\log _{ 2}(y-4)+1}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{\log _{ 2}(y-4)+1} +2}\)
czyli
\(\displaystyle{ y= \sqrt{\log _{ 2}(x-4)+1} +2}\)
-- 8 sty 2011, o 12:46 --
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3=-x ^{2}+4x}\)
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3=-x ^{2}+4x-4+4}\)
\(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3=-(x-2)^2+4}\)
\(\displaystyle{ -(x-2)^2+4=log _{ \frac{1}{2} }(y-4)+3}\)
\(\displaystyle{ -(x-2)^2=\log _{ \frac{1}{2} }(y-4)-1}\)
\(\displaystyle{ (x-2)^2=\log _{ 2}(y-4)+1}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{\log _{ 2}(y-4)+1} +2}\)
czyli
\(\displaystyle{ y= \sqrt{\log _{ 2}(x-4)+1} +2}\)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 14:20 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zapoznaj sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: zapoznaj sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 1 raz
znajdź funkcję odwrotną
jakbyś mógł mi wytłumaczyć jakim sposobem po wymnożeniu obu stron przez (-1) zmieniła się podstawa logarytmu, z góry dziękuję
jakbyś mógł mi wytłumaczyć jakim sposobem po wymnożeniu obu stron przez (-1) zmieniła się podstawa logarytmu, z góry dziękuję
polecenie b) to podać \(\displaystyle{ f ^{-1}(x)}\) (już zrobione \(\displaystyle{ \rightarrow f ^{-1}(x)= \sqrt{\log _{ 2}(x-4)+1} +2}\)), ale również \(\displaystyle{ f ^{-1}(f(x))}\), czy pod x w podanej już funkcji odwrotnej muszę podstawić f(x)?
jakbyś mógł mi wytłumaczyć jakim sposobem po wymnożeniu obu stron przez (-1) zmieniła się podstawa logarytmu, z góry dziękuję
polecenie b) to podać \(\displaystyle{ f ^{-1}(x)}\) (już zrobione \(\displaystyle{ \rightarrow f ^{-1}(x)= \sqrt{\log _{ 2}(x-4)+1} +2}\)), ale również \(\displaystyle{ f ^{-1}(f(x))}\), czy pod x w podanej już funkcji odwrotnej muszę podstawić f(x)?
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 14:22 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
Powód: prosze zapoznac sie z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
znajdź funkcję odwrotną
wiesz
\(\displaystyle{ log_{ \frac{1}{2} }5=log_{ 2^{-1} }5=(-log_{ 2 }5)}\)
a co do zapisu twój wygląda ok
\(\displaystyle{ log_{ \frac{1}{2} }5=log_{ 2^{-1} }5=(-log_{ 2 }5)}\)
a co do zapisu twój wygląda ok