Wykaż, że:
\(\displaystyle{ \arctan 1 + \arctan \frac{1}{2} + \arctan \frac{1}{3} = \frac{ \pi }{2}}\)
Jak to się robi?
Tożsamość cyklometryczna
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Tożsamość cyklometryczna
Ostatnio zmieniony 8 lut 2013, o 20:52 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Tożsamość cyklometryczna
Najprościej to będzie wymnożyć liczby zespolone
\(\displaystyle{ \left( 1+i\right)\left( 2+i\right)\left( 3+i\right)}\)
i wziąć z tego argument
(Miałem to zadanie na algebrze i trzeba było w ten sposób to zrobić)
Jeśli nie chcesz / lub nie możesz korzystać z zespolonych to skorzystaj ze wzoru na sumę arcusów
\(\displaystyle{ \arctan{x}+\arctan{y}=\arctan{\left( \frac{x+y}{1-xy} \right) }}\)
\(\displaystyle{ \left( 1+i\right)\left( 2+i\right)\left( 3+i\right)}\)
i wziąć z tego argument
(Miałem to zadanie na algebrze i trzeba było w ten sposób to zrobić)
Jeśli nie chcesz / lub nie możesz korzystać z zespolonych to skorzystaj ze wzoru na sumę arcusów
\(\displaystyle{ \arctan{x}+\arctan{y}=\arctan{\left( \frac{x+y}{1-xy} \right) }}\)
Tożsamość cyklometryczna
Wiemy, że \(\displaystyle{ \arctan 1 = \frac{\pi}{4}}\).
Niech:
\(\displaystyle{ \alpha = \arctan \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \beta = \arctan \frac{1}{3}}\)
czyli mamy do udowodnienia, że \(\displaystyle{ \alpha+\beta=\frac{\pi}{4}}\)
I zróbmy sobie taki rysunek: Rozwiązanie jest to o ile się nie myle ze zbioru H. Pawłowskiego Zadania z olimpiad matematycznych z całego świata, trygonometria.
Niech:
\(\displaystyle{ \alpha = \arctan \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \beta = \arctan \frac{1}{3}}\)
czyli mamy do udowodnienia, że \(\displaystyle{ \alpha+\beta=\frac{\pi}{4}}\)
I zróbmy sobie taki rysunek: Rozwiązanie jest to o ile się nie myle ze zbioru H. Pawłowskiego Zadania z olimpiad matematycznych z całego świata, trygonometria.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2013, o 20:53 przez smigol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.