Witam,
mam problem z takim zadankiem
mianowicie muszę obliczyć coś takiego(bez użycia tablic i kalkulatora):
\(\displaystyle{ tg(arcsin(- \frac{1}{3} )}\)
obliczyć wartość arc
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
obliczyć wartość arc
Korzystasz z
\(\displaystyle{ \arcsin{x}=\arctan{ \frac{x}{ \sqrt{1-x^2} } }\\
= \frac{ \frac{-1}{3} }{ \sqrt{1- \frac{1}{9} } }\\
= \frac{-1}{2 \sqrt{2} }\\
=- \frac{ \sqrt{2} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \arcsin{x}=\arctan{ \frac{x}{ \sqrt{1-x^2} } }\\
= \frac{ \frac{-1}{3} }{ \sqrt{1- \frac{1}{9} } }\\
= \frac{-1}{2 \sqrt{2} }\\
=- \frac{ \sqrt{2} }{4}}\)