Witam! Mam problem z dwoma zadaniami. Proszę o wytłumaczenie na podstawie rozwiązania.
\(\displaystyle{ a) (tg \alpha +ctg \alpha ) ^{2} - (tg \alpha - ctg \alpha ) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b) ( \frac{1}{cos ^{2} \alpha } -1)( \frac{1}{sin ^{2} \alpha } - 1)}\)
Dziękuję za życzliwe odpowiedzi
Uprość wyrażenie
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 4 razy
Uprość wyrażenie
a)
\(\displaystyle{ (tg \alpha +ctg \alpha ) ^{2} - (tg \alpha - ctg \alpha ) ^{2}= tg^{2} \alpha +2tg \alpha ctg\alpha + ctg^{2} \alpha - tg^{2} \alpha +2tg \alpha ctg \alpha - ctg^{2} \alpha=4tg \alpha ctg \alpha=4 \cdot 1=4}\)-- 22 lis 2010, o 22:18 --b)
za jedynki podstawiamy \(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + cos^{2} \alpha}\), sprowadzamy do wspólnego mianownika, wyłączamy coś przed nawias i wszystko się skróci
\(\displaystyle{ (tg \alpha +ctg \alpha ) ^{2} - (tg \alpha - ctg \alpha ) ^{2}= tg^{2} \alpha +2tg \alpha ctg\alpha + ctg^{2} \alpha - tg^{2} \alpha +2tg \alpha ctg \alpha - ctg^{2} \alpha=4tg \alpha ctg \alpha=4 \cdot 1=4}\)-- 22 lis 2010, o 22:18 --b)
za jedynki podstawiamy \(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + cos^{2} \alpha}\), sprowadzamy do wspólnego mianownika, wyłączamy coś przed nawias i wszystko się skróci
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy