Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Szynka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 23 gru 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bogatynia/Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Szynka »

Równanie, które niżej zaprezentuje, jest równaniem do którego doszedłem rozwiązując inne zadanie z geometrii. Za cholerę nie mogę odpowiednio tego rozpisać, także proszę o pomoc. \(\displaystyle{ \sin 24^\circ \cdot \sin (138^\circ- \alpha ) = \sin 18^\circ \cdot \sin(96^\circ+ \alpha )}\). Ponadto \(\displaystyle{ \alpha}\) przyjmuje wartości od \(\displaystyle{ 0^\circ}\) do \(\displaystyle{ 45^\circ}\). Wiem też, że rozwiązaniem na pewno jest \(\displaystyle{ \alpha = 6}\), ale i tego również nie umiem wykazać, nawet podstawiając do równania. Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2010, o 18:55 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ