Wartość funkcji gry tg=a
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sokolow
- Podziękował: 29 razy
Wartość funkcji gry tg=a
Oblicz wartość pozostałych funkcji tryg. kąta X jeśli wiadomo żę \(\displaystyle{ \tg x=a}\) oraz 90<x<180 (II ćwiartka) \(\displaystyle{ \ctg = \frac{1}{a}}\) nie wiem tylko jak wyprowadzić z 1-ki trygonometrycznej sinusa i cosinusa ... prosze o pomoc
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wartość funkcji gry tg=a
Robisz sobie układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin x}{\cos x} = a \\ \sin^2 x + \cos^2 x = 1 \end{cases}}\)
i szukasz z niego.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin x}{\cos x} = a \\ \sin^2 x + \cos^2 x = 1 \end{cases}}\)
i szukasz z niego.