Rozwiąż równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Robbiex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 1 gru 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rz-ów
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: Robbiex »

Mam spory problem z ctg tego typu:

1) \(\displaystyle{ ctg8x \cdot ctg10x = -1}\)

Jak również z zad. gdzie sin i cos występują w potędze (wiem, że zacząć od 1-nki tryg., ale co dalej?)

2) \(\displaystyle{ 2 ^{sin ^{2}x} - 2 ^{cos ^{2}x} = 1}\)

z góry dzięki za pomoc!
milka333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 17 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: milka333 »

Robbiex pisze: 2) \(\displaystyle{ 2 ^{sin ^{2}x} - 2 ^{cos ^{2}x} = 1}\)

z góry dzięki za pomoc!
\(\displaystyle{ 2 ^{sin ^{2}x} - 2 ^{cos ^{2}x}=2 ^{sin ^{2}x} - 2 ^{1-sin ^{2}x}=2 ^{sin ^{2}x}- \frac{2}{2 ^{sin ^{2}x}}=1}\). Proponuję podstawienie \(\displaystyle{ sin ^{2}x=t, \t \in <0,1>}\)
ODPOWIEDZ