Funkcje trygonometryczne w trójkącie
Funkcje trygonometryczne w trójkącie
Wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\) i \(\displaystyle{ \gamma}\) są miarami kątów trójkąta i \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{6}{10}, sin \beta = \frac{8}{10}}\) oblicz \(\displaystyle{ sin \gamma}\).
Ostatnio zmieniony 21 lis 2010, o 10:28 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
Funkcje trygonometryczne w trójkącie
\(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma=180^{\circ}}\)
Zamień obłóż wszystkie równości arcsin i skorzystaj z powyższej równości, następnie ze wzoru na sumę arcsin, wszystko ładnie się poskraca.
Następnie oblicz sin znalezionego kąta (ma wyjść zero).
Zamień obłóż wszystkie równości arcsin i skorzystaj z powyższej równości, następnie ze wzoru na sumę arcsin, wszystko ładnie się poskraca.
Następnie oblicz sin znalezionego kąta (ma wyjść zero).